Orehovi štruklji so prava klasika med slovenskimi jedmi, ki so že stoletja prisotni na naših mizah. Ta tradicionalna sladica je pripravljena iz nežnega, ročno valjanega testa, bogato nadevana z mletimi orehi in slajena s sladkorjem. Orehovi štruklji po babičinem receptu so bili vedno prava poslastica, ki so jo z veseljem uživali ob prazničnih priložnostih ali kot razvajanje po družinskem kosilu. Babičina skrivnost je bila v skrbno pripravljenem testu in sveže mletih orehih, ki so ohranili svojo bogato aromo.
Babičini orehovi štruklji so bili vedno kuhani ali pečeni do popolnosti in postreženi s stopljenim maslom in sladkorjem ali z bogatim prelivom iz smetane. To je jed, ki združuje preprostost in bogat okus, hkrati pa nas spomni na čase, ko so bile sladice pripravljene ročno in z veliko ljubezni.
Sestavine za testo
300 g gladke moke
1 jajce
ščepec soli
2 žlici olja
150 ml mlačne vode (po potrebi več)
Sestavine za orehov nadev
250 g mletih orehov
100 g sladkorja (po okusu)
1 zavitek vaniljevega sladkorja
100 ml vročega mleka
ščepec cimeta (neobvezno, za dodatno aromo)
50 g stopljenega masla (za premaz)
Sestavine za preliv
100 g masla (za preliv štrukljev po kuhanju)
sladkor v prahu (za posip)
Postopek priprave
Priprava testa: V veliki skledi zmešajte moko in ščepec soli. Dodajte jajce in olje, nato pa postopoma prilivajte mlačno vodo, medtem ko zamesite gladko in elastično testo. Testo dobro pregnetite, da postane mehko in prožno. Oblikujte ga v hlebček, premažite z oljem, pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite počivati vsaj 30 minut.
Priprava orehovega nadeva: Mlete orehe zmešajte s sladkorjem, vaniljevim sladkorjem in ščepcem cimeta, če ga uporabljate. Prelijte z vročim mlekom in dobro premešajte, da dobite enakomerno maso. Nadev naj bo sočen, a ne preveč tekoč.
Valjanje testa: Testo razvaljajte na rahlo pomokani površini, nato pa ga nežno raztegnite z rokami, da postane čim bolj tanko. Razvaljano testo premažite s stopljenim maslom, nato pa enakomerno razporedite orehov nadev po celotni površini.
Zvijanje štrukljev: Testo previdno zvijte v tesen zvitek, nato ga narežite na enako velike kose (približno 10–15 cm dolge). Štruklje zavijte v bombažno kuhinjsko krpo ali pekač za štruklje, ki ga dobro zavežete na obeh koncih.
Kuhanje štrukljev: V velikem loncu zavrite vodo in v vrelo vodo previdno položite štruklje. Kuhajte jih približno 20–25 minut. Ko so kuhani, jih previdno odstranite iz krpe in narežite na rezine.
Postrežba: Štruklje prelijte s stopljenim maslom in posujte s sladkorjem v prahu. Postrezite jih tople, saj so takrat najbolj okusni.
Nasveti za popolne orehove štruklje
- Testo: Testo razvaljajte čim tanjše, saj bodo štruklji tako bolj nežni in mehki. Uporabite dovolj moke, da se testo ne prime na površino, vendar ne pretiravajte, da ne postane pretrdo.
- Orehi: Uporabite sveže mlete orehe, saj bodo tako štruklji imeli boljši in intenzivnejši okus. Če imate radi bolj izrazit okus, lahko orehe rahlo popražite na suhi ponvi, preden jih zmeljete.
- Kuhanje: Štruklje kuhajte v rahlo osoljeni vodi, ki ne sme preveč vreti, da se testo ne strga. Če želite, jih lahko tudi spečete v pečici, da dobijo rahlo hrustljavo skorjico.
Kako postreči orehove štruklje?
Orehovi štruklji so popolni kot sladica ali kot samostojna jed, še posebej v hladnih dneh, ko si zaželimo nekaj toplega in tolažilnega. Postrezite jih prelite s stopljenim maslom in posute s sladkorjem v prahu za klasičen okus. Če želite, jih lahko obogatite s smetanovim prelivom ali vaniljevo omako za še bolj razkošen užitek. Orehovi štruklji so odlični tudi naslednji dan – le pogrejte jih v pečici ali na pari, da se vrnejo k svoji mehkobi.
Kako so babičini orehovi štruklji razveseljevali vso družino
Katja se še danes spomni, kako so bili orehovi štruklji vedno poseben dogodek v njihovi družini. Babica je vstala zgodaj zjutraj, da je zamesila testo in pripravila sveže mlete orehe, ki so dišali po kuhinji. Katja je rada pomagala babici – najraje je z občudovanjem opazovala, kako babica tanko razvalja testo in ga nato spretno zvije v popolne štruklje. Ko so se štruklji kuhali v veliki lončeni posodi, je cela hiša dišala po oreščkih in maslu.
Ko so bili štruklji pripravljeni, jih je babica postregla z veliko mero ljubezni, prelite s stopljenim maslom in posute s sladkorjem v prahu. Katja se spomni, kako so vsi sedeli za mizo in uživali v tej preprosti, a božanski sladici. Ti trenutki so bili nekaj posebnega, in ko je Katja odrasla, je babičin recept skrbno shranila in ga zdaj pripravlja svoji družini, da bi ohranila tradicijo in veselje, ki ga prinašajo orehovi štruklji.
Zakaj so babičini orehovi štruklji tako posebni?
Babičini orehovi štruklji so posebni zaradi tankega, rahlega testa in bogatega nadeva iz svežih mletih orehov. Testo je mehko in puhasto, orehi pa dodajo tisti značilni oreščkasti okus, ki se odlično ujame s sladkostjo sladkorja in masla. Priprava štrukljev zahteva nekaj časa in potrpežljivosti, a končni rezultat je vedno vreden truda. To je jed, ki nas poveže s tradicijo in nas spomni na preproste užitke.
Tradicionalni orehovi štruklji po receptu babice so več kot le sladica – so del dediščine, ki združuje generacije in prinaša veselje v vsak dom. Priprava teh štrukljev je obred, ki nas poveže z našimi koreninami in nas spomni na pomembnost skupnih obrokov, pripravljenih z ljubeznijo. Spečite orehove štruklje po tem receptu in uživajte v bogatih okusih, ki bodo obudili najlepše spomine na dneve, preživete ob družinski mizi.