Pereci so slasten prigrizek, ki izvira iz Nemčije in je priljubljen po vsem svetu. Imajo značilno hrustljavo skorjo in mehko sredico ter so pogosto posuti z grobo soljo. Lahko jih postrežemo kot prigrizek samostojno ali ob raznih omakah, juhah in sirnih namazih.
Sestavine
500 g gladke moke
1 vrečka suhega kvasa (ali 20 g svežega kvasa)
1 žlica sladkorja
1 čajna žlička soli
300 ml mlačne vode
50 g masla (stopljenega)
1 l vode za kuhanje perecev
3 žlice sode bikarbone
Groba morska sol za posip
Postopek priprave
1. priprava kvasa
Če uporabljate sveži kvas, ga zdrobite v manjšo skledo, dodajte sladkor in nekaj žlic mlačne vode. Premešajte in pustite stati približno 10 minut, da se kvas aktivira in začne peniti. Če uporabljate suhi kvas, ga preprosto zmešajte z moko in sladkorjem.
2. priprava testa
V veliki skledi zmešajte moko, sol in stopljeno maslo. Dodajte aktivirani kvas (ali suhi kvas) in mlačno vodo. Sestavine dobro premešajte in začnite gnesti testo. Gnetite približno 10 minut, dokler testo ni gladko in elastično. Če je testo preveč lepljivo, dodajte malo moke, če je pretrdo, dodajte še malo vode.
3. vzhajanje testa
Testo oblikujte v kroglo in ga položite nazaj v skledo. Pokrijte ga s kuhinjsko krpo ali plastično folijo ter pustite vzhajati na toplem mestu približno 1 uro, oziroma dokler se ne podvoji v velikosti.
4. oblikovanje perecev
Ko je testo vzhajano, ga prenesite na rahlo pomokano delovno površino. Testo razdelite na 8-10 enakih delov. Vsak del razvaljajte v dolg trak (približno 50 cm), nato pa oblikujte v tradicionalno obliko pereca: trak dvakrat prekrižajte, nato pa zavihajte konec nazaj proti zgornji strani in nežno pritisnite, da se prilepi.
5. kuhanje v vodi s sodo bikarbono
V velikem loncu zavrite 1 liter vode. Dodajte sodo bikarbono (pozor, voda se bo lahko penila, zato postopno dodajajte). Perece previdno položite v vrelo vodo, po dva naenkrat. Kuhajte jih približno 30 sekund na vsaki strani. Nato jih s penovko odstranite iz vode in odcedite.
6. peka
Perece položite na pekač, obložen s peki papirjem. Potresite jih z grobo morsko soljo. Medtem ko pripravljate preostale perece, segrejte pečico na 200°C.
7. peka v pečici
Pekač s pereci postavite v ogreto pečico in pecite približno 15-20 minut, oziroma dokler pereci ne postanejo zlato rjavi in hrustljavi.
8. postrežba
Ko so pereci pečeni, jih vzemite iz pečice in pustite, da se nekoliko ohladijo na rešetki. Perece lahko postrežete tople ali ohlajene, samostojno ali s priljubljenimi omakami, gorčico, topljenim sirom ali drugimi dodatki.
Pereci so odlična izbira za vsakodnevne prigrizke, druženja s prijatelji ali kot spremljava k različnim jedem. Priprava domačih perecev ni zapletena, zahteva le nekaj osnovnih sestavin in nekaj časa za vzhajanje testa. S svojim prepoznavnim okusom in hrustljavo skorjo bodo pereci navdušili vse ljubitelje sveže pečenih dobrot. Dober tek!