Babina mesna pita s kislim zeljem

Babina mesna pita s kislim zeljem
Foto: Freepik

Deli:

Ko govorimo o domačih jedeh, ki nas v trenutku popeljejo nazaj v otroštvo, je babina mesna pita s kislim zeljem zagotovo ena izmed njih. Ta jed je prava poslastica, ki združuje bogate okuse mletega mesa, kislega zelja in hrustljavega testa, ki se v pečici zapeče do zlato rjave popolnosti. Babičina mesna pita je bila vedno pripravljena z veliko ljubezni, in ko je zadišalo iz pečice, je v hiši vladalo veselje in pričakovanje.

Mesna pita s kislim zeljem je rustikalna, nasitna jed, ki je primerna za hladne dni, saj nas napolni z energijo in prijetno pogreje. To je obrok, ki združuje preproste sestavine v jed, ki navduši s svojim bogatim okusom in vonjem. Babičin recept se je prenašal iz generacije v generacijo, in prav zato ima ta pita poseben čar, ki nikoli ne razočara.

Sestavine za testo

500 g gladke moke

1 žlička soli

250 g masla ali margarine

1 jajce

100 ml hladne vode (po potrebi)

Sestavine za nadev

500 g mletega mesa (goveje, svinjsko ali mešanica)

400 g kislega zelja

1 velika čebula

2 stroka česna

2 žlici oljčnega olja

1 žlička mlete rdeče paprike

sol in poper po okusu

ščepec kumine (neobvezno, za dodatno aromo)

Postopek priprave

Priprava testa: V veliki skledi zmešajte moko in sol. Dodajte na kocke narezano hladno maslo in s prsti vtrite maslo v moko, da dobite drobtinasto zmes. Dodajte jajce in po potrebi hladno vodo ter zamesite gladko testo. Testo zavijte v folijo za živila in ga postavite v hladilnik za vsaj 30 minut.

Priprava nadeva: Medtem ko testo počiva, pripravite nadev. Na oljčnem olju popražite drobno nasekljano čebulo, da postane zlato rjava. Dodajte mlete meso in ga pražite, dokler ne porjavi. Nato dodajte sesekljan česen, mleto rdečo papriko, sol, poper in ščepec kumine, če jo uporabljate. Na koncu dodajte kislo zelje, ki ste ga prej dobro odcedili in na hitro popražili. Vse skupaj pražite še nekaj minut, da se okusi povežejo. Nadev pustite, da se nekoliko ohladi.

Sestavljanje pite: Pečico segrejte na 180 °C. Testo razdelite na dva dela. En del razvaljajte na pomokani površini in ga položite v pekač, tako da prekrije dno in robove. Nadev enakomerno razporedite po testu. Drugi del testa razvaljajte in položite čez nadev, robove dobro pritisnite skupaj, da pita med peko ne razpade. Po vrhu pite naredite nekaj majhnih zarez, da bo para med peko lahko uhajala.

Peka: Pito pecite v segreti pečici približno 40–45 minut, dokler testo ni zlato rjavo in hrustljavo. Ko je pita pečena, jo pustite počivati 10 minut, da se okusi umirijo in pita lažje reže.

Postrežba: Mesno pito postrezite toplo, skupaj s svežo solato ali kislimi kumaricami. Odlična je tudi naslednji dan, saj se okusi še bolj povežejo.

Kako postreči mesno pito s kislim zeljem?

Babina mesna pita s kislim zeljem je popolna kot glavni obrok, postrežena s skledo sveže zelene solate ali s kislimi kumaricami, ki lepo dopolnijo bogat okus pite. Prav tako se odlično prilega k skodelici toplega čaja ali kozarcu rdečega vina, ki bo poudarilo vse okuse. Če vam ostane kaj pite za naslednji dan, jo lahko pogrejete v pečici ali jo pojeste hladno, saj je prav tako okusna.

Nasveti za popolno mesno pito

  • Kislo zelje: Če je zelje preveč kislo, ga pred uporabo na hitro oplaknite z vodo in ga dobro odcedite. Tako bo pita imela prijetno kislost, brez premočnega okusa.
  • Testo: Da bo testo zares hrustljavo in krhko, uporabljajte hladno maslo in hladno vodo. Testo naj se ne gnete predolgo, da ne postane pretrdo.
  • Začimbe: Kumina je odlična začimba, ki se odlično ujame s kislim zeljem in mletim mesom. Če je ne marate, jo lahko izpustite ali nadomestite s kakšno drugo začimbo, ki vam je ljubša.

Zakaj je babina mesna pita s kislim zeljem tako posebna?

Babičina mesna pita je edinstvena zaradi svoje preprostosti in bogatega okusa. Kombinacija mletega mesa in kislega zelja je popolna, saj se okusi med peko prepojijo in ustvarijo harmonično jed. Hrustljavo, rahlo zapečeno testo pa je pika na i, ki poskrbi za prijetno teksturo. Pita je idealna za družinska kosila ali večerje, saj je nasitna in hkrati polna domačnosti.

Babičina skrivnost je bila v tem, da je kislo zelje pred uporabo na hitro prepražila, da je dobilo rahlo sladkasto noto in se znebilo odvečne kislosti. Mleto meso je skrbno začinila in ga kuhala, dokler ni bilo sočno in polno okusa. Ta jed je bila vedno pripravljena z mislijo na družino, in prav zato je tako posebna.

Kako je babina pita združevala vso družino

Vsak nedeljski popoldan je bil pri babici poseben, saj se je cela družina zbrala ob veliki leseni mizi, kjer je dišalo po domačih dobrotah. Ena izmed najbolj priljubljenih jedi je bila babina mesna pita s kislim zeljem. Babica je vedno vstala zgodaj zjutraj, da bi zamesila testo in pripravila nadev. Tudi Maja, najmlajša v družini, ji je z veseljem pomagala – čeprav je bolj kot gnetenje testa uživala v skrivnem okušanju mletega mesa, ko babica ni gledala.

Ko je bila pita pripravljena in pečena do popolne zlatorjave barve, so vsi sedli za mizo in nestrpno čakali na prvi kos. Babica je vedno rekla, da je skrivnost dobre pite v počasnem praženju čebule in v ljubezni, s katero je pripravljala vsak obrok. Ko je Maja odrasla, je babičin recept skrbno shranila in ga zdaj pripravlja svojim otrokom, da bi ohranila tradicijo in okus, ki združuje družino že generacije.

Babina mesna pita s kislim zeljem je prava poslastica, ki prinaša bogate okuse in spomine na družinske trenutke. To je jed, ki nas greje in nas spomni na toplo, dišečo kuhinjo, kjer se preproste sestavine spremenijo v nekaj izjemnega. Priprava te pite je obred, ki nas poveže z našimi koreninami in prinaša toplino v vsak dom. Spečite to pito in uživajte v okusih, ki bodo zagotovo navdušili vso družino.

Dodaj odgovor

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

WooCommerce uporabljamo kot nakupovalni sistem. Za obdelavo vozička in naročila bosta shranjena 2 piškotka. Ti piškotki so strogo potrebni in jih ni mogoče izklopiti.
  • woocommerce_cart_hash
  • woocommerce_items_in_cart

Zavrni piškotke
Sprejmi piškotke
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?