Jabolčni kompot s cimetom je ena tistih preprostih, a izjemno dišečih in tolažilnih jedi, ki nas v trenutku popeljejo v otroštvo in spomine na babičino kuhinjo. Babin jabolčni kompot je bil vedno nekaj posebnega. Pripravljen je bil iz najboljših, doma pridelanih jabolk, ki so se v loncu počasi kuhala in se obarvala v tople, zlato-rumene odtenke. Vonj cimeta, ki se je med kuhanjem širil po hiši, je napovedoval, da se obeta nekaj slastnega in domačega.
Kompot je bil pogosto postrežen kot sladica po kosilu ali pa kot prigrizek, ki je pozimi ogrel srce. Poleg tega, da je bil okusen, je bil tudi izjemno preprost za pripravo in je bil priljubljen zaradi svojega naravnega okusa in prijetne sladkobe. Babin recept je bil vedno popoln – ravno prav sladek in ravno prav začinjen, da so jabolka ohranila svoj svež okus, a hkrati dobila pridih prazničnega vzdušja.
Sestavine
6 velikih jabolk (po možnosti domačih, sladkih ali rahlo kiselkastih)
1 liter vode
4 žlice sladkorja (ali po okusu, lahko uporabite med ali rjavi sladkor)
2 cimetovi palčki (ali 1 čajna žlička mletega cimeta)
4–5 klinčkov (neobvezno, za dodatno aromo)
sok polovice limone
ščepec vaniljevega sladkorja (neobvezno)
Postopek priprave
Priprava jabolk: Jabolka olupite, odstranite pečke in jih narežite na večje krhlje ali kocke, odvisno od tega, kako želite, da se razpustijo v kompotu. Narezana jabolka pokapajte z limoninim sokom, da ohranijo lepo barvo in se ne obarvajo.
Kuhanje kompota: V velik lonec nalijte vodo in jo zavrite. Dodajte sladkor, cimetove palčke, klinčke in ščepec vaniljevega sladkorja, če ga uporabljate. Ko voda zavre, zmanjšajte ogenj in dodajte narezana jabolka.
Kuhanje: Kompot kuhajte na zmernem ognju približno 10–15 minut, dokler jabolka ne postanejo mehka, vendar ne razpadla. Če imate radi, da jabolka ohranijo malo hrustljavosti, kuhajte krajši čas.
Postrežba: Kompot lahko postrežete topel, še posebej na hladne dni, ali pa ga ohladite in postrežete kot osvežilen prigrizek. Odlično se poda s kepico vaniljevega sladoleda ali žlico stepene smetane.
Zakaj je babin jabolčni kompot s cimetom tako poseben?
Babin jabolčni kompot ni le okusna sladica, ampak pravi objem topline in domačnosti v eni skledi. Jabolka, ki so kuhana s cimetom, klinčki in kančkom sladkorja, ustvarijo harmoničen okus, ki nas spominja na jesen, zimo in prijetne trenutke, preživete ob družinskem ognjišču. Cimet doda kompotu čarobno aromo, ki ogreje srce, jabolka pa poskrbijo za osvežilen in naraven okus, poln vitaminov in zdravja.
Priprava kompota je izjemno preprosta in zahteva le nekaj osnovnih sestavin. To je popolna sladica za hladne dni, ko si želimo nekaj toplega in dišečega, kar nas bo spomnilo na čase, ko so babice skrbno pripravljale obroke z ljubeznijo in pozornostjo.
Kako postreči jabolčni kompot?
Jabolčni kompot je izjemno vsestranska jed. Topel kompot je popoln za mrzle jesenske ali zimske večere in ga lahko uživate kar samega ali kot prilogo k sladicam, kot so palačinke, šmorn ali vaniljev puding. Ohlajen kompot pa je osvežilna sladica, ki jo lahko postrežete kot lahek zaključek kosila ali večerje.
Kompot lahko po želji obogatite z rozinami, ki jih med kuhanjem dodate v lonec, ali pa ga posujete z orehi za dodatno teksturo. Če imate radi praznične okuse, lahko v kompot dodate še kanček naribanega muškatnega oreščka.
Nasveti za popoln jabolčni kompot
- Izbira jabolk: Uporabite mešanico sladkih in rahlo kiselkastih jabolk za najboljši okus. Sladka jabolka, kot so sorte zlati delišes, so odlična za naravno sladkost, medtem ko bodo rahlo kiselkasta jabolka, kot so granny smith, dodala osvežujoč pridih.
- Sladkor: Prilagodite količino sladkorja svojim željam in vrsti jabolk, ki jih uporabljate. Če uporabljate zelo sladka jabolka, lahko sladkor zmanjšate ali pa uporabite naravne sladila, kot je med.
- Dodajanje začimb: Cimet in klinčki so klasična kombinacija, vendar lahko po želji dodate tudi malo naribanega ingverja za pikantnost ali vaniljevo esenco za bolj bogat okus.
Kako je babičin kompot razveseljeval vso družino
Maja se še danes spomni, kako je babica vsako jesen skrbno nabirala jabolka z domačega vrta. Ko so bila jabolka sveža in sočna, je bil čas za pripravo njenega slavnega jabolčnega kompota s cimetom. Maja je z veseljem babici pomagala pri lupljenju in rezanju jabolk, medtem ko je babica v velikem loncu že pripravljala vodo z dišečim cimetom in klinčki. Vonj po sladkih jabolkih in začimbah se je hitro razširil po hiši in napovedal, da bo kmalu čas za skledo toplega kompota.
Babica je vedno govorila, da je skrivnost njenega kompota v počasnem kuhanju in uporabi najboljših domačih jabolk. Ko so vsi sedli za mizo, je babica z nasmehom postregla skodelice toplega kompota, in vsak grižljaj je bil poln spominov in ljubezni. Maja je vedela, da ta preprosta jed ni le okusen obrok, ampak del družinske dediščine, ki povezuje generacije.
Ko je Maja odrasla, je babičin recept skrbno zapisala in ga danes pripravlja svojim otrokom, da bi ohranila spomine na babico in toplo, dišečo kuhinjo, kjer je bila ljubezen vedno glavna sestavina.
Babin jabolčni kompot s cimetom je preprosta, a izjemno dišeča in tolažilna jed, ki prinaša toplino in veselje v vsak dom. S svojo enostavnostjo in naravnim okusom jabolk je popoln za vsak letni čas, še posebej pa greje srce in dušo v hladnejših mesecih. Pripravite ta starinski recept in uživajte v okusih, ki bodo v vas prebudili najlepše spomine na babičino kuhinjo ter združili vašo družino ob skledi slastnega kompota.